МоваRUEN
(050) 383 51 01 (вайбер)
(096) 525 17 43
(093) 321 35 17  
 

Забули пароль?
КОШИК 0 товаров на суму 0 грн з ПДВ.
Укрпрофзахист / Новини / Безпечна робота з пестицидами /

Безпечна робота з пестицидами

17:11 19 лютого 2022833
Безпечна робота з пестицидами

Пестициди відіграють суттєву роль у виробництві сільськогосподарської продукції. Вони використовуються аграріями для контролю бур’янів і шкідників, які здатні негативно вплинути на розвиток культур, що вирощуються. Без використання пестицидів врожайність зернових, овочевих і фруктів може зменшитись від 30 до 70%.

Пестициди класифікуються у залежності від їхнього хімічного складу, функціональної групи, принципу дії й токсичності. Для боротьби з комахами використовуються хімікати, об’єднані групою інсектицидів. Фунгіциди застосовуються для контролю грибкових захворювань рослин. Щоб обмежити ріст небажаних супутників культур, що вирощуються, використовують гербіциди. Хімікати з групи бактерицидів застосовують для боротьби з бактеріальними захворюваннями рослин. За хімічним складом пестициди поділяють на органічні й неорганічні. Пестициди токсичні для об’єктів, проти яких вони спрямовані, але в залежності від концентрації, шляхів потрапляння, часу впливу й можливого накопичувального ефекту, вони також можуть бути токсичні для людей, тварин та навколишнього середовища.

Негативний вплив пестицидів на людей здебільшого відбувається під час проведення робіт з їхнього застосування. Більшість пестицидів розчиняють у воді й під тиском розпилюють на сільськогосподарські культури, які намагаються захистити. Робітники, які змішують, переливають та розпилюють хімікати, належать до групи людей, що знаходяться у зоні найбільшого ризику.  Різноманітні фактори можуть корегувати характер можливого впливу пестицидів. При роботі з рідкими хімікатами існує вірогідність розбризкування й розливів, коли пестициди можуть напряму потрапити на шкіру або намочити одяг. Сухі хімікати можуть генерувати пил під час завантаження й персонал, у якого немає засобів респіраторного захисту, буде цей пил вдихати. Вітряна погода може суттєво збільшити концентрації пестицидів, що впливають на людей, які знаходься у місті проведення робіт.  

Є чотири шляхи впливу пестицидів на організм людини. Більше 95% впливу припадає на шкіру й перш за все руки. Комбінезон хімічного захисту із типом захисту 6 / 5 забезпечить достатній рівень захисту від туманів, що утворюються під час розпилення хімікатів, і від бризок підготовлених рідин під час їхнього переливання. Хімічно стійкі рукавички довжиною від 30 см захистять руки. Потрапляння хімікатів через респіраторний тракт – другий можливий шлях впливу. За невеликих концентрацій пестицидів у повітрі достатньо використовувати напівмаску з фільтрами для захисту від газоподібних складових (випарів) й аерозольних часток (дрібних крапельок, що утворюються під час розпилення). Великі концентрації потребують використання повної маски, що забезпечує вищій фактор захисту. Наступний шлях потрапляння пестицидів в організм людини – це слизова оболонка очей. Закриті захисні окуляри з непрямою вентиляцією або без вентиляції забезпечать необхідний захист. Останній шлях проникнення, через систему травлення, може бути задіяним, якщо персонал приймає їжу або курить під час проведення робіт.

Вплив пестицидів на організм людини може виявлятися у гострих або хронічних розладах. Безпосередній ефект від пестицидів може проявлятися у подразнені носу, горлянки чи шкіри, появи почервоніння й свербіння. Отруєння пестицидами може викликати нездужання із симптомами застуди. Хронічний ефект від впливу пестицидів може проявлятися у пошкодженні центральної нервової системи, появи проблем репродуктивної системи, пошкодженні печінки, нирок і легень. Хронічний ефект може не проявлятися впродовж багатьох тижнів, місяців і навіть років після останнього впливу пестицидів. Тому буває досить важко визначити справжню причину захворювання.

Під час підготовки до обробки полів, садів чи присадибних ділянок пестицидами необхідно забезпечити належні засоби індивідуального захисту й навчитися правильно їх використовувати та обслуговувати.

Схожі записи
Вибір за професіями
up down
Copyright 2010 - 2024. ТОВ «Укрпрофзахист»
Копіювання матеріалів сайту лише з зазначенням зворотного посилання на джерело.
(050) 383 51 01 (вайбер)
(096) 525 17 43
(093) 321 35 17